XEF

XEF
Primer Aniversario

miércoles, 12 de octubre de 2011

EL PUIG

                                                   
                             LA GEOGRAFIA


El Puig es troba a uns dos quilòmetres en direcció Nord-Est de la ciutat. Es un gran tossal de  307 metres de altura, situat entre la població de Llocnou d'En Fenollet i la pedanía de Xàtiva, La Torre d'En Lloris.
Es tracta d'un accident orogràfic aïllat però de considerable magnitut, pertanyent al sistema cretací i constituint una espècie d'estribació exempta relacionada amb la Serra Grossa la qual està integrada en la zona prebètica.



Foto cedida por Azahar Cuadros


----------------------------------------------

                                   LA LLEGENDA


Hi havia, ja fa molts anys, entre Xàtiva i la Llosa, una muntanya alta i grossa i, damunt d'ella, una ermita dedicada a la Mare de Déu i a sa Mare Santa Anna.
Guardaven l'ermita dues ermitanes que s'encarregaven cadascuna d'un altar. Però les ermitanes es duien com el gat i el gos, sempre barallant-se i estirant-se els cabells.
Cridaven tan fort les ermitantes en les sues bregues que se sentien a tots els pobles de la comarca. Els veïns, cansats ja de tant de crit, xarraven entre ells i decidiren demanar a Déu que solucionara eixe problema. Tant i tant pregaren que, al remat, Déu va descarregar la seua mà amb molta força i va partir la gran muntanya en dues de més xicotetes. L'una quedà a la banda de la Llosa amb l'ermita de Santa Anna i la seua ermitana, l'altra quedà a la part de Xàtiva amb l'ermita de la Mare de Déu del Puig amb l'altra ermitana.
D'eixa manera cada ermitana va quedar en la seua ermita i en la seua muntanya i no hi haguereen més bregues ni crits.
És per això que des d'aquell dia es diu que de Santa Anna al Puig hi ha un pam de Déu.


Foto cedida por Hilario Colás
-------------------------------------------------------------------
LA HISTÒRIA

L'ermita del Puig o de l'Encarnación és una construcció fortificada del segle XIV, composta per vivenda, quadres, forn i algibes, a més del temple pròpiament dita, que és d'una nau de volta de creueria sobre pilastres. Són molt interessants les claus primera i segona pels exquisits relleus que representen l'Anunciació i l'escut de la ciutat. La senda que pujava des del pla ha desaparegut amb el temps, i el complex arquitectònic està abandonat i en ruïnes des de la passada guerra.




Fotos cedidas por Kike Vaquer


---------------------------------------------------------------
VISTES DES DEL PUIG



Fotos cedidas por Pepe Muñoz

3 comentarios:

  1. En la montaña del puig,hay una cueva santuario.Con una entrada estrecha seguida por escalones en el interior hay una piedra plana a modo de altar.Fue descubierta en 1961.Pero desde entonces se desconoce su ubicación.Se cree que su entrada por ser muy estrecha se encuentra tapada. Es uno de los secretos del Puig.

    ResponderEliminar
  2. Que maravilla!! cuanta historia guardan nuestras piedras, me da la sensacion que no es valorada como se merece. Enhorabuena por este estupendo trabajo, muchas gracias

    ResponderEliminar
  3. Es muy entusiasmado poder subir hasta la cima de la montanya,con gente de tu agrado y pasar un dia estupendo, estando en obras nos lo hemos pasado genial.

    ResponderEliminar